Creasta Vârtopel-Arpășel

Creasta Vârtopel-Arpășel


 • Când? 26-28 August
 • Făptașii: eu, Tudor Ș, Tudor Z, Septimiu, Zoli, Claudiu, Marian și Mihai, în total 8 oameni.
 • Program: 27 august-creasta Vârtopel-Arpășel, 28 august-Bâlea-Negoiu și retur (tura de pe Negoiu: AICI)

 Să încep cu preludiu: după ce am făcut canionul Ciorânga Mare, eu și Tudor ne-am propus noi proiecte, printre care se numără și creasta Vârtopel-Arpășel din munții Făgăraș. Dăm vestea în lume (în lumea noastră) și mai câștigăm încă 6 coechipieri pentru echipa ce avea să ajungă în Făgăraș.

 Ne facem temele și ne documentăm cu privire la creastă din cartea lui Fratu-”Pe custurile făgărășene”, fragmente pe care le notez mot a mot pe o foaie de hârtie și care am cărat-o cu mine în rucsac. Le voi expune mai jos odată cu desfășurarea pozelor.

 Vineri seara ajungem la Bâlea, unde campăm puțin mai jos cu 2 serpentine, pe un platou întins, ca să nu plătim. Pont bun: am cărat cu noi 10 litrii de apă de acasă. De ce? O să vă povestesc morala.

 Sâmbătă dimineața plecăm târziu, dar nu ne facem griji, căci traseul se presupune a fi făcut in 4-5h de către 2 coechipieri (partea cu 2 coechipieri am ignorat-o grav).

 •  Acces traseu pentru parcurgerea crestei Vârtopel-Arpășel pe sensul este-vest, cotat clasic 3A:

-de la Bâlea pe triunghi albastru se ajunge în Șaua Caprei-40-45 min

-din Șaua Caprei se continuă pe bandă roșie până la Fereastra Zmeilor-1 h 30 min

*parcurgerea inversă, de la vest la est, este cotată 4A

 • Echipament necesar:

Noi am avut:

 • -3 corzi de 60 m (am fost 8 oameni) + o coardă de ghidaj de 40 m
 • -ham și cască fiecare
 • -10 bucle echipate
 • -2-3 anouri+3 carabiniere cu filet fiecare
 • -dispozitiv de rapel+ un prusic fiecare
 • -espadrile (părere personală, nu o luați neapărat de bună: pe parcurgerea E-V nu le consider obligatorii)

Deși se recomandă legarea în coardă pe parcursul întregii creste, noi am mers neasigurați pe porțiunile orizontale.

2 3 4 5 6 7 8

 • Descrierea traseului:

 După Fratu-”Pe custurile făgărășene”:

”Din Portița Zmeilor, urcăm spre stânga, un picior înierbat până ajungem în muchie, cam 50 de m diferența de nivel. Ne apropiem treptat de creasta principală, pe care o atingem după 20 de minute într-un vârf ascuțit (2 270 m), dar care nu este proeminent. Din acesta se desprinde spre nord-est o ramificație scurtă, stâncoasă. Acest vârf reprezintă începutul propriu-zis al Crestei Vârtopelului. Versantul nordic este stâncos și extrem de abrupt dar, spre sud, pășunea alpină coboară în pantă domoală. Ne lăsăm într-o șa largă puțin adâncă (2 262 m), înierbată, de unde urcăm ușor, de asemenea pe creastă, în direcția vest-nord-vest. În scurt timp, aceasta devine stâncoasă și ascuțită. Ne menținem pe muchie și depășim câteva țancuri, ultimul fiind cel mai înalt (2 285 m). Coborâm într-o șa adâncă (2 266 m), după care urmăm creasta ce urcă abrupt. Ajungem într-o porțiune aproape orizontală, dar zdrențuită ți ascuțită, având punctul cel mai înalt la altitudinea de 2 312 m. Escaladăm țancurile de stâncă sau le ocolim prin sud. Ajunși în apropierea unei șei stâncoase, puțin adânci (2 293 m), putem zări spre vest fragmente stâncoase din vestita Creastă a Arpășelului, inclusiv Urechile de Iepure.După depășirea șeii, începem să urcăm susținut pe creastă. Pe la jumătatea urcușului trecem pe versantul nordic, înierbat și mai domol în partea sa superioară, pe care continuăm să câștigăm altitudine și ocolim prin dreapta un umăr slab conturat. Revenim în muchia ascuțită ce urcă ușor pe Turnul Vârtopel (2 385 m), aflat la cca 70 m de umăr. Acesta este punctul cel mai înalt al traseului nostru, care ne oferă o panoramă circulară deosebită într-o zonă accidentată a masivului făgărășan, cu numeroase abrupturi stâncoase, grohotișuri și bolovănișuri. ”

8a 9 10 11 12 13 13a 14

DCIM100MEDIA

16 17 18 18a

Ajunși pe vârful Turnul Vârtopelului, ne uităm după o stație de rapel, căci abruptul de sub noi e cam periculos de descățărat având în vedere că e și foarte friabil. La 2 m sub vârf se află, în stânga (cum vi dinspre Vârtopel), un spit cu un maion. În dreapta de asemenea puțin mai jos decât spitul este un piton. Deci există posibilitate de rapel. Rapelul e lung, puțin diagonal spre dreapta și te scoate într-o șa îngustă.

19

Fagaras creasta Vartopel Arpasel 2016 - Dusi.ro

20

Din șa există posibilitatea escaladării vârfului din față (Vârful Fântâna), chiar sunt și cuie bătute, sau ocolirii lui prin stânga pe o pantă înierbată. Noi am repalat pe aceeași coardă și ne-a luat o oră, fiind 8 oameni ne-am dat seama că ne ia mai mult escaladarea decât ocolirea, așa că l-am ocolit. Aici s-a terminat Vârtopelul. De acum încolo începe Arpășelul.

 Șaua este foarte îngustă (3 m). În stânga, un vâlcel înierbat, dar abrupt, permite o coborârea spre sud, înspre Căldarea Fundu Caprei. Aceasta este principala ieșire din traseu. Vâlcelul coboară prin estul pășunii înclinate de sub Vârful Fântâna și Vârful lui Adam și taie apoi peretele stâncos de deasupra potecii marcate cu banda roșie ce străbate partea de sus a pânzelor de grohotiș ale căldării. Din Șaua Vârtopelului, creasta urcă spre Vârful Fântâna (2 375 m), la început lin, dar mai sus devine abruptă.  Cu toate acestea, cățărarea nu ridică probleme prea mari. Ajunși pe Vârful Fântâna, traseul nostru ia sfârșit.De aici putem urma în continuare spre vest traseul pe Creasta Arpășelului sau putem coborâ pe Muchia Albota.

După ocolirea Vârfului Fântâna, se vede în față vârful lui Adam, un vârf din care ies niște fire de fier îndoite. Îl ocolim prin stânga pe lânga o piatră cu o formă ciudată, de obelisc și la câțiva metrii de acesta se arata urechile de iepure, două turnuri care trebuie cățărate și apoi rapelate, cea mai dificilă parte a crestei.

21 22

Înainte de prima ureche, cea estică, se coboră cu atenție într-o șa îngustă de unde se poate fila capul de coardă. Claudiu pleacă înainte, și asigură în pitoane. Urechea se escaladează prin stânga și apoi frontal până în vârf, unde sunt două cuie înguste, pe post de regrupare, de unde se pot fila secunzii.

23

DCIM100MEDIA

Venim și noi după Claudiu și Tudor.

25

Regruparea din prima ureche (estică).Prin cuiele alea încap doar carabele de la bucle, sau cordelina.

26 27 28

Fagaras creasta Vartopel Arpasel 2016 - Dusi.ro

30

Stația de rapel de pe urechea estică, este la un metru mai jos de platoul acesteia. De pe vârful urechii până la lanțul de rapel, este un cablu de care te poți ține ca să ajungi acolo.Pentru oamenii scunzi ca mine (1,64m), poziția de plecare în rapel e foarte incomodă. Recomand aplicarea prusicului. Rapelul se face foarte puțin dreapta, până în șaua dintre urechi. Peretele este friabil, atenție la oamenii care stau sub el.

31 32

În șaua dintre urechi ne asigurăm într-un spit și urmează escaladarea urechii vestice, prevăzută cu vreo 2-3 pitoane și un cablu până în vârf. Escaladarea urechilor din partea estică nu e deloc grea.

Fagaras creasta Vartopel Arpasel 2016 - Dusi.ro

Tudor pe urechea vestică.

34

Stația de rapel de pe urechea estică, văzută de pe urechea vestică.

35

Pentru rapelarea urechii vestice e nevoie de 2 rapeluri. Prima stație e imediat sub vârf. Acest rapel coboară pe un platou, înaintea caruia e o foarte foarte mică șa care se depășește. La aproximativ un metru sub acest platou, poate și mai puțin, se află lanțul pentru al 2lea rapel. Lanțul se vede încă din vârful urechii vestice. Al 2lea rapel ne scoate iar într-o șa, după care urmeză un țanc care se escaladeaza și se descațără cu foarte mare atenție.

După depășirea acestui obstacol, aventura noastră se intensifică maxim.

Fagaras creasta Vartopel Arpasel 2016 - Dusi.ro

Să vă povestesc punctul culminant al acestei zile…Noi, 8 oameni, ne aflam pe creasta Arpășel, după urechile de iepure. Era în jur de ora 18 spre 19, deja creasta era în umbra Vânătoarei lui Buteanu, deci mai aveam cam o oră de lumină. Și pentru că unii din noi nu s-au gândit că ne va prinde noaptea pe creastă, în toată gașca existau 3 sau 4 frontale, adică la jumătate din noi ne lipseau frontalele. Era crucială decizia pe care urma să o facem: continuăm? (ne-ar mai fi așteptat 3 rapeluri din portița Arpășelului pe beznă și cu deficit de frontale) sau retragem? Dar unde retragem? Ce ne așteaptă în hăul de sub noi? Alt hău?

Alegerea a fost foarte foarte grea,între timp se făcuse și mai umbră, era cam ora 19. Continuăm? Ne retragem? Continuăm?…Explorăm următoarele țancuri, hmmm mai e ceva, terenul pare tehnic, să nu uităm de rapeluri și deficitul de frontale, și faptul că Arpășelul sfârșește brusc printr-un hău adânc. După lungi procese, hotărâm unanim: ne retragem!

Decizia cu retragerea a fost luată, nu dăm înapoi. Bine,bine, dar cum retragem? Avem 3 corzi de 60-70m, găsim un bolovan puternic, punem 2 anouri după el, legăm 2 corzi, ca semicorzile, si coborâm în rapel până unde putem. Când corzile se termină, ne orientăm după alt bolovan în care să prindem anou sau cordelină, și mai coborâm un rapel.

…Și uite prima stație de rapel.

37

Pleacă Tudor primul în rapel, având la el o coardă și o coardă de ghidaj subțire de 40 m. Numărătoare inversă pentru lumina de afară a început, vedem cu ochii noștri cum se întunecă progresiv, și noi colindăm hăurile Făgărașului.

38 39 40

Suntem 8, trebuie să ne mișcăm repede cât timp este lumină. În vreme ce încă se rapela din creastă, băieții au construit următoarea stație de rapel, o stație cu foarte mari pretenții, adică Septimiu ținea unghiul ascuțit să nu iasă cordelina de după bolovan. Vă dați seama că atunci când a rapelat el, nu mai ținea nimeni nimic, căci a rapelat ultimul.

41

După acest al2lea rapel, realizăm că nu putem să o luăm tot în față, trebuie să căutăm alte soluții. Brusc, îmi amintesc de descrierea din cartea lui Fratu că după rapelul din vârful turnul Vârtopelului, există cale de retragere pe panta din jos, pe direcția vâlcelului respectiv. Bun, bun, noi nu ne aflăm pe direcția văii respective, ci trebuie să traversăm mult spre stânga peste umerii înierbați și uzi, deja iarba era udă. Plec în recunoaștere spre locul la care mă gândesc a fi corect, depășesc umeri înierbați și alunecoși, văd hăul până în potecă, dar nu văd poteca, soarele a apus de mult timp, și mă pierd complet de restul. După 5 minute apare și Marian și după alte 5 minute apare și Claudiu.

Aflăm valea respectivă, de acum noi trebuie să o luăm în jos. Claudiu coboară mult pe vâlcel, mai în zig zag, până deasupra unui mic perete, unde zărește un piton.Vă dați seama ce hawk eyes are. Cobor și eu, între timp apare și Zoli, amândoi fără frontale, dar cu falsa impresie că Claudiu are frontală, așa că ne grăbim să ajungem la el. Deja era aproape noapte, când am ajuns la piton și Claudiu nu avea frontală, haha ce păcălici am fost, am râs bine cu Zoli. Era beznă când am rapelat din acel piton, noroc că ne-a ajuns Mihai din urmă care avea frontală.Marian îi aștepta pe restul, stătea ca punct de reper pe unde trebuie să vină.

Pitonul respectiv era ruginit, era prins în pământul dintre 2 trepte de stâncă, mai și mișca puțin, și aveam cele mai mari emoții din toată tura să mă las în el. Claudiu pleacă primul. N-a pățit nimic, pitonul a ținut. Vreau să plec eu, dar ezit, așa că pleacă Zoli. Nici el n-a pățit nimic. Ok, plec și eu, aveam o tahicardie incredibilă, cu gândul la acel piton. Deși nu era un rapel lung, dar dacă aș fi căzut mă cam dezmembram. Pfiuuu sunt întreagă…Coborâm la lumina telefonului încă 10-15m în poteca cu bandă roșie.

S-a terminat. ”JUR SOLEMN CĂ NU MAI ÎMI LAS ÎN VIAȚA MEA FRONTALA, O VOI LUA PÂNĂ ȘI CÂND IES ÎN ORAȘ SAU MERG  PÂNĂ LA KAUFLAND.” le vorbeam băieților, de fapt aproape urlam de fericire că s-a terminat și că suntem toți în viață. În 20 minute se strânge toată gașca, și cei lăsați în urmă, și o luăm înapoi spre Bâlea pe beznă, ajutați de cele 3-4 frontale și telefonul luminos a lui Zoli.

Ajungem fericiți la corturi căci a fost o zi de pomină, o aventură memorabilă, a fost ceva inedit.

Un mic filmuleț de pe porțiunea cu Vârtopel AICI. 😀

Fagaras creasta Vartopel Arpasel 2016 - Dusi.ro

A doua zi, eu Tudor Ș și Claudiu ne-am propus să ajungem pe Negoiu (AICI). Restul, au făcut Vânătoarea lui Buteanu.


**Detalii informative care ne-ar fi ajutat să continuăm creasta:

Creasta s-ar fi continuat matematic spre vest, până pe vârful Portița Arpășelului, unde era întreruptă de un hău adânc. La 2 metrii de vârf ar fi fost prima stație de rapel. Se cobora din 3 rapeluri, până într-un horn cu grohotiș, de unde se retrăgea pe grohotiș spre poteca turistică, sau se urca spre Vânătoarea lui Buteanu. În poză sunt direcțiile corecte de rapel și lungimea acestora.

14063777_616450595199846_2200157742045661853_n

Dacă ți-a plăcut articolul...

2 thoughts on “Creasta Vârtopel-Arpășel

 1. Mihael

  Frumoasa descriere, palpitanta aventura. Scrii frumos pt un medic 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *