Azi a fost despre oameni: Vlădeasa pe schiuri, powder și lumină

Azi a fost despre oameni: Vlădeasa pe schiuri, powder și lumină


Când? 20 Ianuarie 2018

Echipa: Andreea, băieții de la Zalău-Alex, Mircea și Vlad, și eu. ( Andree și cu mine pe schiuri de tură. )

Traseul (după aplicația/harta Munții Noștri) : Rogojel (lăsat mașina în sat) – Cabana Vlădeasa (triunghi roșu) – Vârful Vlădeasa/Cabana Meteo și retur.

Poveste: În acest week-end ar fi trebui să merg pe munte ori în Făgăraș ori în Retezat, tură planificată de vreo 2 săptămâni, doar că…vremea capricioasă, ninsori multe și abundente și zăpadă instabilă, strat nou. Sunăm Salvamontul și ne informează cu privire la riscul de avalanșă : 4 din 5 la peste 1800 m, chiar 5 pe unele văi și porțiuni de interes…Având în vedere că deja avalanșele din Carpați au făcut multe victime în acest sezon, printre care unele negăsite încă, am zis să stăm frumos acasă sau să ne reorientăm, că pe unde am fi vrut noi să mergem era risc maxim. Ok…reorientarea! Ce alternative am? Păi schi în zone fără pericol…

Întâmplarea face să vorbesc cu Andreea, din senin, despre ce facem în week-end. Eu întreb în stânga și în dreapta pe ai mei prieteni, și ei merg la schi, deci avem de unde alege locații de schi. Noi ne-am îndreptat totuși spre Vlădeasa, că era zăpada mare, altitudine suficientă și se putea schia din satul Rogojel, locul de pornire. Cum am ajuns pe Vlădeasa? Păi cu ceva amici de-ai Andreei pe care nu-i mai văzuse de 2 revelioane, și nu știu cum, Universul i-a adus din nou în viața Andreei, într-o tură pe Vlădeasa, tură în care mi-a rezervat și mie un loc. Ieeei, mergem la powdeeer!

Deși am mai fost pe Vlădeasa de câteva ori, tura asta a fost aparte datorită fericirii, entuziasmului, stării de bine, zăpezii (a fost un powder de zile mari, proaspăt, aiaiaiai!) și a oamenilor care-mi inspirau toate cele de mai sus. Deși sunt oameni noi, atât Andreea cât și băieții, m-am simțit foarte bine în compania lor și am avut parte de o zi mai mult decât perfectă într-un loc drag. Uneori călătoria este despre oameni, nu doar despre scop și destinație. Uneori oamenii dau frumusețe locului, iar uneori muntele e mult mai viu și mai frumos cu oamenii potriviți alături. 

Am ajuns chiar în ziua de după noaptea și zilele în care a nins pe Vlădeasa, asta înseamnând că am avut parte de zăpadă de cea mai bună calitate, de la răsărit până la apus. Când am ajuns sus pe vârf, am avut parte de un spectacol al naturii cum foarte rar ți-e dat să vezi, într-un alb imaculat al zăpezii, frigului și norilor, prin care pătrundea soarele, ca o bilă imensă de foc, și își trimitea razele în toate direcțiile prin jocul norilor și al vântului care purta cu el norii. A fost ceva WOW! A fost extraordinar. În spate se așternea umbra vârfului Vlădeasa până departe în zare, iar noi am rămas muți de spectacolul la care tocmai asistam. Ce frumoasă e iarna, câtă frumusețe poate oferi un anotimp rece și geros! M-am simțit unul din cei mai norocoși oameni din Univers, pentru că aveam parte de atât inedit. Am fost norocoși, am fost fericiți, am rămas cu una dintre cele mai frumoase amintiri ale muntelui Vlădeasa. Nu ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit! E de-ajuns un munte și puțin infinit!

La cabana Meteo ne-am întâlnit cu Andrei, meteorologul de serviciu care a pozat cu un aparat profi toată minunăția. Sper să primim cât de repede pozele, să updatez postarea cu poze noi! 😉 Uneori mi-aș dori să am și eu meseria asta :D…cred că e super fain!

În final, ultima coborâre pe schiuri am făcut-o la frontală. Deși credeam că lumina ne-a oferit tot, noaptea am avut parte de alt spectacol. Ideea e că nu era chiar beznă, pentru că deasupra noastră se întindea un cer plin de stele și o lună frumoasă, iar zăpada pufoasă și proaspătă strălucea în întuneric, a fost o plăcere să schiezi prin powder la frontală…cu gândul că ne așteaptă un vin cald la cabana Vlădeasa. De așa zile să tot ai parte!

Mulțumesc oamenilor frumoși cu care am fost în acea zi perfectă pe munte!

Pozele sunt făcute de toți membrii echipei: și de mine, și de Andreea, și de băieți! 😉


Filmulețul este făcut și editat de Andreea. Enjoy!


Dacă ți-a plăcut articolul...

2 thoughts on “Azi a fost despre oameni: Vlădeasa pe schiuri, powder și lumină

 1. Minunat ai scris, Bianca!

  Si, ca sa continuam seria citatelor celebre de pe munte, scriu asta aici sa ramana:
  „Toti traim sub acelasi cer dar nu toti avem acelasi orizont.” Konrad Adenauer

  Pe data viitoare!
  Multumesc si eu pentru o zi deosebita intr-o companie tare placuta!

 2. Ingooo

  “Nu ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit,
  E de-ajuns un munte și puțin infinit”
  Sublim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *