Cu Spock prin Munții Rodnei

Cu Spock prin Munții Rodnei

De mult, mult timp eram curioasă să văd dacă banda roșie a munților Rodnei e ciclabilă. Ce copil naiv sunt, să vă povestesc…Inițial mi-a venit foarte strălucita idee să fac creasta Rodnei pe bicicletă. De ce? Deorece anul trecut am încheiat vara în Maramureș cu creasta Rodnei la pas, asta după ce venisem de prin Făgăraș și Crai, și normal că mi s-a părut mult mai ușoară și țin minte că tot cântam că o creastă ca asta se pretează la schi de tură…schi de tură…Dar anul ăsta nu știu de ce în loc de schi de tură mi-am imaginat că am zis biciclit…Și cu iluzia asta în minte, întreb în stânga și în dreapta de subiectul ”biciclit pe creasta Rodnei” și lumea mă credea…cum mă credea, numai cu mintea întreagă nu. Ok, mi-am zis, pentru că la fel cum nu cred nici în medicina bazată pe dovezi, la fel nu cred un lucru până nu îl văd cu ochii mei sau îl simt pe pielea mea. Îl sun pe Andrei, partenerul meu de biciclit coclauri nebiciclite de nimeni, și stabilim că ajungem până pe Vârful Pietrosu (și chiar eram hotărâtă că îl iau pe Spock pe sus și îl cobor la lacul Iezer) sau, dacă ajungem târziu în șaua Gărgălău o ducem numai până pe Ineu… pe bicicletă. (În acest moment râd cu poftă de planul inițial…)

Între timp, când ajung în Șaua Gărgălău relizez ce voiam inițial să fac, adică îmi vine mintea la loc, și traseul nostru a fost:

  • Traseu: Complex Borșa-Pasul Prislop-Poiana Știol-Șaua Gărgălău-Vârful Gărgălău (aici am avut revelația de fapt, la urcare)-înapoi în șaua Gărgălău-Șaua Galațului-Fosta cabană Puzdrele -undeva între Borșa și Complex Borșa-Complex Borșa
  • Timp de parcurgere: 7h cu tot cu pauze
  • GPS Trackul: AICI .
  • Ciclabil cam 85 %, exceptând partea cu vârful Gărgălău.

M-am bucurat pentru prima dată că în România drumurile sunt proaste. De ce? Pentru că la urcare pasului Prislop, asfaltul e așa de prost, că mă simțeam ca pe off road, prin urmare ne-am intersectat cu foarte, foarte puține mașini, care mergeau încet desigur și am putut să ne bucurăm maxim de peisajele pe care natura ni le oferea.

1 2 3 4 6 5 7 8

În poiana Știol erau multe șanțuri unde încăpeai cu bicicleta, dar nu încăpeai să pedalezi.

9 10 11

Și pentru prima dată de când îl am pe Spock, îl iau pe bune în brațe…și ce mai brațe mi-a făcut în ziua aia…

12 13 14 15

Întrebându-mă ce caut aici cu Spock. Pe aici ar trebui să alerg sau să mă plimb ca un turist normal. Înțelegeam de ce toți turiștii se uitau bizar la noi, unii chiar au fost simpatici și ne-au încurajat.

16 17 18

Asafshfdskjdvgdhsjvbd djfgsdf fhgg Spock, fsfgsjdgfjsd. De ce ai vrut tu fix pe creasta muntelui?

19 20 21 22

Spre Gărgălău. ”Dacă te-am adus până aici, trebuie să faci și tu vârful!” îi vorbesc lui Spock.

23

 Și Spock a înțeles. 🙂

24 25 26 27 28

Indicatoare tipice în munții Rodnei. Mă întreb cine administrează parcul, să le trimit o scrisoare, în calitate de turist.

29 30 31 32

dscf9480-001

33 34 35 36 37

Autoportret.

38 39

Da chiar niciodată n-o să-mi iasă semnul lui Usain Bolt?

40 41 42

Imagine tristă… la coborâre după refugiul salvamont găsim o zonă defrișată tare, să nu mai zic că majoritatea mșinilor din traficul din zona Borșa sunt camioane cu lemnul tăiat ilegal din pădurile astea. Of, of…

43 44 45 46 47 48

A fost o tură excelentă.

Concluzie: banda roșie a Rodnei (mă refer la creasta Ineu-Pietrosu) nu e ciclabilă în mare parte, și chiar dacă nu am făcut-o cu Spock, poți să-ți dai seama de când ajungi în șaua Gărgălău ce urmează, deoarce pe vârfuri trebuie să faci push bike, sau s-o iei pe sus. Pe coborâri, la fel, s-ar preta pentru adevăratul downhill, cu bicicletă de downhill (și oricum cine ar căra un dinozaur de downhill de 15 kg până acolo?) sau enduro. Mi-a fost foarte milă de Spock (bicicletă cross country hard tail), când săream peste bolovăniș cu el, sau când îi chinuiam maxim frânele. După tura asta am hotărât chiar să-i fac o revizie serioasă.

Până în șaua Gărgălău e ciclabil, exceptând urcușul mai abrupt. Din Șaua Gărgălău până în Șaua Galațului și de acolo până în șosea e ciclabil 99%.

Dacă ți-a plăcut articolul...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *