Escaladă pe coloane de andezit-Limpedea, Maramureș

Escaladă pe coloane de andezit-Limpedea, Maramureș


Am hotărât să mă retrag pentru scurt timp acasă, deoarce agitația Clujului și canicula asfaltelor erau năucitoare. Am venit la țară, la Chiuzbaia, la liniște, să-mi regăsesc pacea interioară. Cu ceva timp în urmă mă enervam să vin acasă, deorece găseam acest loc, fără potențial. Fără potențial pentru activitățile mele din acele vremuri, nicidecum sportive si recreative. Cu timpul am realizat, că e o binecuvântare să ai o casă în mijlocul naturii, aproape de munte, de trasee de bicicletă, trail run și multe zone de cocoț.

Pentru că activitatea mea principală anul ăsta a fost cocoțul, m-am interesat de zone amenajate în acest scop.

Am găsit câteva, și sunt foarte bucuroasă că de acum înainte când trec pe acasă pot să mă cațăr și aici. Pentru mine sunt o noutate, am aflat de ele cu foarte puțin timp în urmă.


Fragment de postare cu scop informativ

Pentru că acest blog e construit și în scop informativ, am să las niște detalii cu privire la locurile de care spuneam mai sus. Așadar, zonele de escaladă de pe lângă Baia-Mare pe care le-am descoprit eu sunt :

1. Zona Ignișhttp://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_zona-de-catarare-peretele-lespezi_id_3371.html

http://roclimbs.ro/Perete.aspx?ID_Perete=189

Roca: BAZALT

2. Zona Limpedea:

Roca: ANDEZIT

3. Zona Creasta Cocoșului :25b

Aceasta este tabla cu traseele, care se află fix la baza lor.
Aceasta este tabla cu traseele, care se află fix la baza lor.

De asemenea Creasta Cocoșului este o destinație frumoasă și pentru iubitorii de trekking și alergare montană !

4. Piatra Vlaicului:

5. Piatra Șoimului, nu am un topo, din păcate, dar pot să vă asigur că aici sunt trasee de lungimi, am fost pe acolo cu cineva care le-a făcut și am văzut spiturile și regrupările. Am înțeles că sunt ușoare, iar priveliștea merită din plin.

6. Piatra Virgină din Baia Mare- nici de aici nu am un topo, dar dacă ajungeți la ea, sigur vedeți spiturile. În schimb, am găsit drumul până aici: http://baiamare.awardspace.com/index_files/Page1291.htm

7. Cavnic, chiar la intrare, lângă izvorul de apă, lăsați mașina, și o luați pe cărarea de vis-a-vis până la pădurea în care se înalță un perete de stâncă. Pe câmpul înspre pădure sunt și bolovani de bouldering interesanți. Roca mi s-a părut foarte ”agresivă”.


Week-endul acesta, am ales Limpedea, pentru că e foarte aproape de Chiuzbaia, și accesul pe jos, sau cu bicicleta de aici, e foarte rapid și ușor. Noi am biciclit vreo 15-20 minute până aici. De asemenea se poate ajunge și din Baia Mare foarte simplu, pe drumul care duce spre barajul Firiza (Google maps/ Earth !! ).

Parteneri de cocoț: Tudor și Andrei.

Primul traseu l-a făcut cap de coardă Tudor, și era foarte supărat pe rocă, pentru că nu e deloc ca și calcarul. La Limpedea este un perete de coloane de andezit. Andezitul, spre deosebire de calcar, mi s-a părut mult mai interesant, deoarece era ceva nou, nu am mai cățărat pe el. Aici nu ai prize ”găleți”, buzunare, sau slopere în care să oprești cu degetele. Aici sunt doar riglete, fisuri și muchii în unghi drept, ușor obtuz sau ascuțit. Foarte interesant! Primul traseu a fost mai cu chin și vai pentru că nu știam să citim roca. Apoi am realizat, că ori ai rigletă ori nu ai rigletă și gata. După ce am început să ne obișnuim cu acest tip de cățărare a început să ne placă maxim. Pentru mine și Tudor era o noutate, și ne-am bucurat de cățărare și de atmosfera creată. De asemenea e un loc perfect pentru a exersa căderi cap de coardă, pentru că nu există praguri și alte lucruri de care să te lovești. E un loc foarte frumos și interesant pt escaladă.  Andezitul chiar e o rocă mult diferită față de ce am încercat până acum. Și încă o parte faină: e la umbră după ora 12:00-13:00 uhuuuuuuu….

DSCF8548

DSCF8549

DSCF8556

DSCF8557

DSCF8558

DSCF8559

DSCF8568

DSCF8574

DSCF8580

DSCF8584

DSCF8592

DSCF8600

DSCF8599

Concluzia finală: mai vrem, mai vrem, mai vrem acolo!

Dacă ți-a plăcut articolul...

2 thoughts on “Escaladă pe coloane de andezit-Limpedea, Maramureș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *