Iarna 2017-2018: un sezon plin doar pe schiuri. Tu de ce schiezi?

Iarna 2017-2018: un sezon plin doar pe schiuri. Tu de ce schiezi?

În acest sezon, este pentru prima dată când în fiecare week-end, ba chiar și în timpul săptămânii și toată vacanța de iarnă, am ieșit din casă pe schiuri. Deși nu a nins la fel de mult ca sezonul trecut, totuși a nins suficient la munte, iar eu am reușit să țintesc de fiecare dată locurile unde zăpada a fost în condițiile cele mai bune, fie că a fost vorba de pârtie, fie că a fost vorba de off piste și powder. 

Se spune că trebuie să te dai măcar de 10 ori/sezon ca să te poți numi schior și să adopți un stil specific (adică să nu schiezi ca o cizmă, dar nici să cobori kamikaze drept). Nu că aș schia de nota 10, niciodată nu am excelat și nici nu am un stil de invidiat, însă lucrez, lucrez, și încet încet îl formez la un nivel pe care mi-l doresc. Când vorbesc de o zi de schi, eu vorbesc de minim 7-8 ore, adică multe coborâri, iar dacă vorbesc de schiul de tură și off piste, schiez zi-lumină, chiar și la frontală. Adevărul este că schiul, la fel ca și cățăratul și MTB-ul, a devenit un drog al fericirii. Nu schiez ca să treacă iarna mai repede, ci iubesc iarna pentru că abia aștept să mă văd cu schiurile în picioare. Mă bucur de prima zăpadă, de fiecare dată când ninge, și sunt tristă pentru că iarna durează așa puțin. Pentru mine e o crimă morală să stau în casă, atunci când este de schiat. E imposibil! Încă din luna august încep numărătoarea inversă și număr câte zile mai sunt până în decembrie, când începe sezonul de iarnă. Multă lume disprețuiește iarna, fără motiv, nefondat. Faptul că e frig, e vânt, zăpadă, ceață, gheață, nu înseamnă că e urât, ci e din cale-afară de frumos și de provocator. Iarna poți practica la fel de multe sporturi ca vara, sau le poți adapta, așa că oameni buni, nu mai urâți iarna! Învățați să schiați sau să cățărați și o să devină anotimpul preferat. Iar muntele? Cel mai drag mi-e iarna!

De ce schiez? În primul rând pentru că iarna e scurtă și trebuie să profit la maxim de zăpada pe care mi-o oferă. În al doilea rând pentru că e sportul meu de iarnă preferat. Eu schiez de mică. N-a trecut o iarnă fără să fiu plecată pe coclauri cu schiurile. Am început de la 5 sau 6 ani, eram la grădiniță. În copilărie mă dădeam pe toate coclaurile din satul unde am copilărit. Nu am avut niciodată instructor, însă când ești mic prinzi repede, nu conștientizezi pericolele, habar nu ai ce riscuri îți asumi, nu ai frică de nimic. Săream pe trambuline de zăpadă, coboram pe dealuri abrupte, pline de obstacole, nu aveam nici o treabă…Am învățat să schiez atunci și mă consider un om norocos.

Iubesc și schiul de tură dar și schiul de pârtie. În România, cea mai frumoasă pârtie am găsit-o în Masivul Postăvaru, Poiana Brașov. Deși au niște scoruri mari pentru buzunarele românilor de rând, pârtia în sine e o bijuterie. Partea proastă este că mulți nu-și asumă nivelul de începător și vor să demonstreze că pot mai mult, așa că încearcă pârtiile negre și devin un pericol atât pentru ei cât și pentru restul schiorilor (ultima dată în Poiană am coborât în fund pe-o placă, deși aveam schiurile în picioare, pe o pârtie neagră; nu a fost plăcut!).

Pentru că sunt din Maramureș, un județ cu potențial enorm în ceea ce privește orice sport outdoor, inclusiv schiatul, atât pe pârtie cât și off piste, nu pot să nu menționez de Mogoșa, pârtia lăsată în paragină de deasupra Șuiorului, care a devenit un paradis al free-riderilor, inclusiv al meu. Mogoșa+powder=al 9lea cer!

Așadar, schiez pentru că:

  • mă eliberez 
  • mă concentrez doar la ce am de făcut și uit de toți și toate
  • iubesc iarna

DSCN1832

  • iubesc zăpada, mai alesc cea proaspătă pufoasă
  • la schi întâlnești adesea oameni frumoși

IMG-20180121-WA0067

  • e un sport provocator, care necesită concentrare, stăpânire, evaluare.
  • muntele poartă cele mai frumoase straie iarna!

IMG-20180121-WA0073

P.S.: O să scriu despre fiecare tură separat.

 

TU DE CE SCHIEZI? 🙂

 

Dacă ți-a plăcut articolul...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *