Octombrie pe bicicletă (1): Huda lui Papară și Vânătările Ponorului, Munții Apuseni

Octombrie pe bicicletă (1): Huda lui Papară și Vânătările Ponorului, Munții Apuseni


Când? Prima zi de octombrie, 2017

Echipa: eu și Andrei

GPS track: AICI 


Pentru că sâmbătă m-am cățărat până mi-a dat sângele din degete, duminică mi-am zis că trebuie să mă relaxez într-un alt mod…Mă gândesc la o tură cu Spock, dar ceva scurt, aproape de Cluj. Cine sunt aproape de Cluj? Munții Apuseni! DAR ce pot face în Apuseni într-o jumătate de zi? Hmmm. Caut pe google locații ”rapide” din Apuseni. Tot caut, nimic interesant…până găsesc un articol cu Huda lui Papară. Încep să-l citesc…interesant! Trebuie să ajung acolo!

Huda lui Papară (via Wikipedia): este peștera din Munții Trascăului care cumulează toate superlativele pentru această grupă montană și nu numai: cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit din România. Localizare: Peștera se află pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, județul Alba, în partea de nord-vest a Munților Trascăului, la obârșia pârâului Valea Morilor, afluent pe dreapta al Arieșului. Altitudinea absolută este de 567 m. Este cea mai lungă peșteră din Munții Trascăului. Se poate ajunge la ea pe drumul național DN75 Turda-Câmpeni, până în localitatea Sălciua de Jos, iar de aici pe drumul comunal parțial asfaltat, circa 5 km până în cătunul Sub Piatră.

Vânătările Ponorului: Vânătările Ponorului este o rezervație complexă, clasificată de speologul Viorel Ludușan ca poljie, poate singura formă de relief de acest fel din România. Poljie, este un termen care denumește un relief exocarstic, depresiune largă drenată subteran cu un fund plat pe care curge permanent sau temporar o rețea de ape. La ploi putrnice apa nu poate fi drenată rapid și se formează un lac temporar. Este cuvânt sloven și înseamnă câmpie. Rezervația Vânătările Ponorului îndeplinește toate condițiile ca să fie denumită poljie. Este o depresiune largă de peste 150 km² bine populată (satele Vale în Jos, Brădești, Valea Poienii). Este drenată subteran, cele trei pâraie care se unesc aici se pierd în masivul calcaros și îl strabat prin peștera Huda lui Papară. Are fundul relativ plat pe care curge permanent o rețea de ape. La ploi puternice apa nu poate fi drenată rapid fie din cauza debitului mare, fie din cauza colmatării ponorului cu materiale aduse de apă, lemne sau căpițe de fân. Lacul temporar ce se formează sparge în cele din urmă barajul format și debitul mare de apă produce dese inundații în Huda lui Paparâ și pe Valea Morilor. Acest fenomen ciudat nu a putut fi explicat în trecut și a dat naștere legendelor cu șolomani, balauri gigantici care locuiesc în Huda lui Papară. Acești șolomani se scaldă în lacurile peșterii și apa ce deversează produce inundatii. S-a născut chiar și o meserie în acest sens, solomonari, bărbați curajoși care intrau în peșteră în căutarea și alungarea șolomanilor.

Tot aici se află și cascada Dâlbina, care din păcate era secată pe când am ajuns noi. DAR, din fericire, iarna, dacă e îngheță se poate cățăra pe ea! 

Așadar, se face ora 13:00, ne suim în mașină, și direcția Sălciua de Jos. Ajungem într-o oră și un pic (Cluj-Sălciua de Jos), parcăm mașina și ne orientăm spre Huda lui Papară.

Am lăsat mașina fix în centrul satului, de unde ne-am orientat pe marcaj cruce albastră până la peștera Huda lui Papară, iar de la peșteră, am urcat printr-o pădure mai aburptă tot pe marcaj cruce albastră, până am ajuns la o Troiță. De la troiță am coborât dealul pe partea cealaltă, până când am dat de o potecuță prin pădure care cotea stânga și în câteva minute am ajuns la Vânătările Ponorului. (Vezi GPS!)

Nu ne grăbim, că doar tura e scurtă, de 14 km! Haaa, ce ne-am păcălit! Scurtă dar intensă, și așa am ajuns să facem 14 km în câteva ore 😀 (este tură de o jumătate de zi, iar o zi de toamnă este perfectă!)

”Nu-i stres, ajungem, îs doar 14 km, ce poate să fie în 14 km?” 

Ei bine, în 14 km este chiar foarte posibil să-ți dai duhul! Mai ales pe urcarea din pădure care urmează după Huda lui Papară. Ajungem sus, în vârf, la troiță, unde dăm de mai mulți turiști. Un domn cu voce senină și nevinovată ne întreabă…”Pe unde ați urcat?” ”Prin pădure, pe la Huda lui Papară.” Reacția soției lui când a auzit: ”Ai de capul meeeeu!” În gândul meu: ”Calmează-te doamnă, că n-am murit!” Urcare prin pădure chiar e super frumoasă! Pe ultima bucată am fost nevoiți să împingem de biciclete, iar chiar înainte de vârf puțin, câțiva metri de ”hike a bike”.

Cei mai frumoși 14 km făcuți într-o zi!

Dacă ți-a plăcut articolul...

2 thoughts on “Octombrie pe bicicletă (1): Huda lui Papară și Vânătările Ponorului, Munții Apuseni

  1. andrei

    locurile sunt foarte faine, dar in 14km urci cat intr-o viata intreaga, dar se merita din plin ;-)).

  2. lasa ca n-am murit :))) chiar a fost faina urcarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *