Octombrie pe bicicletă (2): Între Piatra Craiului și Bucegi, un colț de rai

Octombrie pe bicicletă (2): Între Piatra Craiului și Bucegi, un colț de rai


Când? 14 Octombrie 2017

Echipa: eu și Andrei

GPS track: AICI

Timp necesar: 6 ore (atât ne-a luat nouă cu tot cu pauze de masă și fotografie, într-un ritm lejer, deoarce colegul meu avea glezna cu probleme).

De curând s-au marcat trasee de bicicletă în Piatra Craiului (vezi AICI) , întâmplare care m-a bucurat, deoarce am posibilitatea să vizitez împrejurimile pe bicicletă, ceea ce e mult mai econom, decât s-o iau la pas. Trag o privire la trasee, în mare parte cunoscând harta zonei, însă observ că majoritatea traseelor de pe sait au cam același nucleu comun, cu mici variații, așa că am combinat mai multe trasee ca să acoperim o parte cât mai mare din ce am vrea să vedem. Inițial am vrut să facem turul Pietrei Craiului, dar ne-am răzgândit pentru că am fi trecut prin zone defrișate, ar fi trebuit să practicăm ”hike a bike-ul”, era noroi mult și zăpadă, așa că ne-am orientat spre ceva mai frumos: am mers prin Cheile Prăpăstiile Zărnești, apoi pe sub Piatra Craiului – La Table- Șaua Joaca (porțiune comună cu traseul MPC)-Peștera-Moeciu de Jos-Măgura și înapoi spre Zărnești (vezi GPS-ul mai sus!) . Traseele de bicicletă sunt semnalizate cu indicatoare, și pe alocuri, este expusă și harta zonei pe panouri. Un proiect reușit! Bineînțeles că zona este SUPERBĂ! Îi atribui toate superlativele 😉 .

Cum am ajuns acolo? Punctul de plecare este orașul Zărnești. Am pornit din Cluj vineri seara și am campat pe o pajiște amenajată pentru camping, puțin mai jos de Fântâna lui Botorog, adică de intrarea în Cheile Prăpăstiile Zărnești (este chiar punctul de unde începe traseul și pe GPS). Sâmbătă dimineață ne pornim pe traseu. Mai este o variantă pentru cei care nu au posibilitatea să vină cu mașina: trenul cu vagon pentru biciclete: Cluj-Brașov, iar de la Brașov se schimbă cu cel de Brașov-Zărneși, iar din Zărnești se urmează indicatoarele pe care scrie ”spre Prăpăstiile Zărnești”.

Deși este luna octombrie, dormitul în cort este încă plăcut, dacă ai un sac de dormit bun pentru temperaturi mai scăzute. Noaptea au fost 3-4 grade, ziua însă a fost cald și foarte plăcut. De asemenea, dacă ai bani, o soluție ar fi să te cazezi la pensiune (în Zărnești am impresia că sunt mai multe pensiuni, decât case locuite).

Dimineță mă trezesc buimacă…și Andrei socializa cu 2 domni simpatici de la Buzău, care au campat tot acolo și au venit să surprindă toamna în același loc pe unde ne-am plimbat și noi cu bicicleta.

Aparatele noastre de fotografiat nu au o calitate extraordinară, și nu am reușit decât să surpindem foarte timid și o mică parte din frumusețea pe care ne-a oferit-o traseul, însă toamna de aici ne-a lăsat fără cuvinte. Aflându-ne între Munții Piatra Craiului și Bucegi, a căror creste erau acoperite cu zăpadă, aici, la poale, toamna își desfășura spectacolul într-o lumină extraordinară. Foarte rar am avut ocazia să văd ceva atât de frumos, atâtea culori, într-o armonie mai mult decât perfectă, marginite de crestele cu zăpadă ale munților și de cerul albastru de toamnă. A fost de vis!

Traseul nu este asfaltat, decât o mică porțiune de 3-4 km care trece prin Moeciu, atât, în rest e doar drum de țară și poteci prin pădure. Satele Peștera, Măgura și Moeciu sunt foarte frumoase, se spune că ar fi cele mai frumoase din țară, deoarce sunt între două masive montane, sunt pitorești, iar casele sunt răsfirate. Aveam impresia că parcă nu sunt în România. Sunt foarte autentice, chiar mi-ar plăcea să locuiesc aici!

De câtă frumusețe am avut parte în tura asta…! Vreau să revin și la primăvară, să văd cum natura renaște și totul se face verde.

Dacă ți-a plăcut articolul...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *