Retezat: Turnul Porții-creasta NE integral

Retezat: Turnul Porții-creasta NE integral

Când? 9-11 Septembrie 2017

Echipa: eu și Tamas

Povestea: Eu și problemele mele…mă cam țin puțin pe tușă. Prima problemă: am căzut cu bicicleta(noaptea, în viteză, prin pădure, curbă de 90 de grade…) și am avut plagă deschisă în genunchi, o chestie super dureroasă, care nu mă lăsa să-mi flectez genunchiul prea tare (deoarce pielea genunchiului e foarte mobilă cu flexia-extensia, iar eu am avut fire de sutură)…așa cu genunchiul dureros am ieșit în continuare cu bicicleta, dar mie-mi lipsește muntele și cățărarea! A doua problemă: tendinita la degetul mijlociu de la mâna stângă. O ruptură parțială de tendon A2 m-a scos din joc 6 săptămâni…adio cățărare pentru 6 săptămâni! Trebuie să găsesc soluții să scap de dorul de munte și de cățărare…Mă gândesc…În Retezat nu am fost vara niciodată. Ce ar fi să merg în Retezat? Întreb în stânga și în dreapta cine vrea trekking în Retezat, iar singurul care-mi răspunde prompt e Tamas. Și el nici măcar nu e în țară, ci la cățărat pe un perete de 1400 m în Alpi pe mobile. Ieeeei, vine Tamas și mergem în Retezat! Între timp mai vorbesc cu prietenii mei dornici de munte de acasă, iar într-o seară unul din ei îmi trimite topo-ul unui traseu din Retezat: Turnul Porții-creasta NE integrală. Nu-l prea bag în seamă, că știu că am fire în genunchi, abia pot să îl îndoi, plus tendinita, încă stau cu Fastum Gelul lângă mine…meh…am zis că fac tură de trekking, deci merg să mă plimb, că nu am mai fost vara în Retezat! Din întâmplare și fără interes, atrasă de pozele din topo, îi trimit linkul și lui Tamas…N-a durat prea mult să ne hotărâm că o să-l facem! Ce genunchi? Nici o problemă!Au trecut 10 zile de când mi s-a cusut genunchiul la UPU, suficiente ca să-l descos, iar în dimineața următoare Tudor meșterea cu o lamă sterilă de bisturiu și cu penseta la genunchiul meu să-mi scoată firele de sutură. Ce tendinită? Traseul are pas de gradul V UIAA(ete nah, cică pas!), e creastă, sigur nu-mi rup degetele pe acolo, sigur nu sunt riglete și prize dăunătoare pentru tendonul meu rupt. Mai dau totuși niște căutări pe google, să mai citesc despre traseu, dar singurul lucru pe care îl aflu este tot același link. Hmmm, ciudat! De obicei când caut un traseu apar pagini întregi pe google despre el, însă despre ăsta nimic. Interesant. Hm, cine știe? Oricum linkul avea toate detaliile necesare, căci era de pe summitpost.org. Mai întreb pe oameni care cunosc Retezatul și zonele de cățărare despre acest traseu, toată lume îmi spune același lucru: ”este o rută sălbatică”, ”nu vă băgați în ea”, ”este parcursă de maxim 2-3 echipe pe an”, ”nu are asigurări fixe”, etc, etc. Ok…dar noi avem un set de nuci și multe anouri, iar în topo scrie că este traseu de cățărare tradițională, logic că nu are asigurări fixe. Sălbatică? Păi hai s-o facem, să vedem! Facem și trekking și ne și cățărăm! Bătut în cuie! Facem creasta NE Turnul Porții integral! Ahhh, ce frumos e să ai un partener de cățărat pe aceeși lungime de undă cu tine, cu aceleași idei în cap, dispus să vă băgați în necunoscut împreună.

Logistica transportului pentru studenții săraci și fără mașină, care economisesc bani pentru echipament: Cluj-Simeria-Ohaba de sub Piatră-Cârnic, retur pe aceeași rută.

Eu și Tamas suntem studenți=> avem trenul gratis, însă habar nu avem cum se ajunge în Retezat. Unde stăm? Avem legături până în localitatea de unde începe traseul? Hmmm…propun să stăm la cabana Gențiana pentru că mai fusesem acolo în iarnă, și pare ok ca și distanță până unde este traseul nostru (deși noi am intenționat inițial să ajungem la refugiul Salvamont de lângă lacul Bucura, însă vremea nu ne-a permis).După niște căutări minuțioase cum să ajungem la cabana Gențiana, am rezolvat problema, și anume: luăm trenul Cluj – Simeria, după care îl schimbăm cu trenul Simeria-Ohaba de sub Piatră. Iar din Ohaba de sub Piatră facem stopul până în Cârnic. Inițial am fi vrut să venim cu cortul, dar era mult prea greu rucsacul: cort de 2 kg+echipament de cățărat + mâncare + haine…pfuuu! Stăm la cabană mai bine! Și chiar când am ajuns la cabană a început să plouă…

Ne trezim vineri noaptea, ne suim în tren, și într-un final ajungem în Ohaba de sub Piatră. Fix când ne dăm jos ce să vezi? Info-tur Retezat: o babă! :)) Ajungem în drumul principal (2 minute de unde te lasă trenul) și începem să facem stopul. După 15 minute oprește un domn, se dă jos și senin ne spune: 20 lei de persoană! Ceeeee? 20 lei pentru 20 km? Și domnul adaugă ”Atâta e prețul.” Dat fiind că pe meteo se anunță vrmea rea în 2-3 ore, am făcut compromisul financiar, DAR, 15 lei de persoană. Mai strâmbând din nas a acceptat să ne ducă cu 15 lei. Dar pe românește, nenea ne-a jecmănit. Și pe deasupra ne vindea gogoși că taxiul ar fi costat 70-80 lei, contrastând faptul că el ne-a făcut un favor că ne-a dus cu ”doar” 15 lei. Când ne-am dat jos din mașină ne-am refăcut planurile: dacă mai luăm stopul specificăm din prima că nu avem bani la noi. Deci trăgând linie am plătit 15 lei pe drum (pe 20 km de drum). Dacă sunteți puși în aceeași situație și oprește un nene cu o mașină albă dacie papuc…faceți ce vreți!

Din Cârnic până la cabana Gențiana (triunghi albastru) am făcut 2 ore.

Când am ajuns la Gențiana eram așa de obosiți încât ne-am culcat instant și ne-am trezit abia a doua zi dimineță. Am dormit vreo 11 ore, cred…Țin minte că ploua și că am văzut curcubeul înainte să adorm.

Apropierea: De la cabana Gențiana până în Poarta Bucurei, de unde începe creasta am făcut 3 ore. De la cabana Gențiana până la lacul Bucura pe bandă albastră: 2 ore. De la lacul Bucura în Poarta Bucurei 1 oră. Am folosit aplicația de la Munții Noștri.

Traseul: 

  • Localizare: munții Retezat, zona Judele-Turnul Porții.

*Se poate opta doar pentru parcurgerea feței NE a Turnului Porții (ultimele 4 lungimi), dar în acest caz apropierea s-ar face pe lângă Tăul Agățat, în sus.

  • Tipul rutei: cățărare cu asigurări mobile integral, inclusiv regrupările. Rapelurile se fac la fel, din nimic, am lăsat cordeline.
  • Dificultate: grad alpin AD- /grad românesc IIB, cu pas de gradul V UIAA, în rest II, III, IV.
  • Timp: 6-7 h

Lungimile 1, 2, (+/-3, în linkul de pe summitpost.org erau trecute 3), însă noi am mers 2 lungimi cu corzile întinse până la prima stație de rapel. Terenul este ușor, nu am folosit nuci, ci doar  anouri pe după țancuri. Rapelul l-am făcut pe partea dreptă, de unde am urcat într-o șa.

Lungimea 4 (primul jandarm): deși în topo pozele arătau că se escaladează prin stânga, noi am urcat într-o altă șa, și l-am escaladat prin dreapta, unde am dat și de un mic pas interesant. Lungimea are aproximativ 30 m. Rapelul l-am făcut pe partea stângă (spre vest, spre lacul Bucura), și am mai urcat puțin în șaua dintre cei doi jandarmi.

Lungimea 5 (al doilea jandarm): se cațără o porțiune verticală scurtă, după care se urmează creasta până sus. Noi am regrupat chiar pe vârf, să nu frece corzile, însă după câțiva metri de la regruparea noastră am găsit o platformă bună și un țanc uriaș de unde am făcut un rapel lung (am folosit ambele corzi) până în șa. De aici se poate urma creasta matematic sau se poate ocoli prin stânga sau dreapta până în șaua de unde începe iar peretele sau lungimea a șasea. Terenul devine iar ușor.

Lungimea 6 (cruxul): urcă vertical, urmează un pas de gradul V UIAA, după care terenul devine iar înclinat și ușor. Noi am regrupat la un țanc, când l-am avertizat pe Tamas că se termină coarda.

Lungimea 7: ușoară și scurtă, am regrupat la nuci chiar înainte de un horn și un diedru.

Lungimea 8: se poate urma atât hornul cât și diedrul, noi bineînțeles, ca de obicei, alegem varianta mai grea. Am regrupat la un țanc, unde am considerat că e mai safe.

Lungimea 9: ușoară, se iese în creastă, pe vârful Turnul Porții.

Retragerea: am urmat creasta matematic, până am găsit 2 mici țănculețe ieșite, unde am putut pune cordelina de rapel. Rapelul te scoate într-o șa, între Turnul Porții și Vârful Judele. Deși în topo scria că retragerea se face diagonal în jos, tot în față, spre poteca turistică, pe panta înierbată, noi am mers diagonal în sus,  și am balaurit până pe vârful Judele. De pe vârful Judele am venit spre poteca turistică cu triunghi roșu care ne-a condus înapoi la lacul Bucura, iar de la Bucura înapoi pe bandă albastră spre cabana Gențiana.

Echipamentul folosit de noi: 2 semicorzi, 8 anouri cu carabă fiecare, un set de nuci de mărime medie, și unde am făcut rapel am lăsat 4 cordeline de 7-8 mm diametru, 2-3 m lungime.

Și un VIDEO de pe traseu: 

Am ajuns obosiți și fericiți înapoi la cabana Gențiana și am dormit iar cât am putut de mult.

La întoarcere, spre deosebire de întâmplarea cu 15 lei, am avut noroc la stop de un nene cu Jeep, care ne-a dus gratis până la gara din Simeria. Un nene simpatic tare, care a mai cules de pe drum 2 turiști nemți care coborau din Retezat.

Din Simeria luăm trenul înapoi spre Cluj. Căldură mare, merge încet. Merge cum merge și ajunge în Aiud, unde se oprește. De ce? S-a stricat locomotivaaaa! Ohhh nuuuu! Aveam de ales între a aștepta o veșnicie până ar fi venit o altă locomotivă de la Cluj sau să ne dăm jos, mergem la șosea și facem iar stopul. Clar facem stopul. Nu stăm nici 5 minute că se oprește o mașină…o mașină de țigani maneliști…ioooooi ce să le zicem? Că au văzut deja că pe bucata noastră de hârtie scria CJ…Offff, bine hai că nu poate să fie prea rău…Până când ne urcăm în mașină și dau manelele oribile la maxim! Offfff, cum facem să scăpăm de aici? Mie-mi venea constant să mă dezlănțui într-un râs haotic, pentru că situația era…cum era. Ba chiar râdeam, noroc că erau manelele la maxim și nu mă auzea nimeni. Of deși oamenii n-au avut intenții rele, n-au fost răi, că doar ne-au luat…dar noi, cum spune Tamas, facem cancer la ureche. Ok, ne apropiem de Turda, și-mi vine o idee strălucită. Să le zicem să ne lase în Turda, că vin niște prieteni din Cheile Turzii și mergem cu ei mai departe spre Cluj. Am uitat să-i spun la Tamas de planul meu măreț, și mă apuc să le zic băieților că noi vrem să coborâm. La care Tamas: ”Cine vine după noi?” (Of Tamas nu trebuia să întrebi asta, poate s-au prins…dar apoi mă gândesc…cum să se prindă? Habar nu au ăștia ce vorbim noi aici.) ”Vine Gyuri, acuma mi-a dat mesaj” , îi spun lui Tamas. Și hop-țop jos din mașină, fix în Turda. Nu stăm nici 2-3 minute, că se oprește o mașină cu oameni normali, super simpatici, studenți ca și noi, și ne duc până acasă, adică până în fața casei, în Cluj. Și uite așa am ajuns și mai repede decât ar fi ajuns trenul!

Ce zile pline, ce zile interesante și frumoase!

 

Dacă ți-a plăcut articolul...

One thought on “Retezat: Turnul Porții-creasta NE integral

  1. Adrian

    Super. Retezatul are multe nestemate (chiar daca mai micute).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *