Schi de tură în Maramureș – vârful Igniș

Schi de tură în Maramureș – vârful Igniș

De când mi-am propus să străbat Maramureșul în lung și în lat pe schiuri tot pe lângă casă mă învârt. Eu sunt dintr-un sat de lângă Baia Mare, stau la poalele unui vulcan stins, într-o zonă plină de dealuri, păduri și mult oxigen. Nu prea vin pe acasă. Foarte rar. M-am mutat la Cluj în urmă cu 5 ani și de atunci, prea rar dau pe la ai mei (Crăciun și Paște, uneori în vacanțele de vară, pe perioade scurte). De o lună, ca niciodată, se întâmplă să vin acasă week-end de week-end. Cine mă cunoaște ar zice că s-a întâmplat ceva cu mine. De la Crăciun încoace tot acasă vin. Motivul logic: zăpadă de 1m+, mereu pufoasă, mereu bună de schi, temperaturi scăzute, vreme frumoasă, ninsori frecvente, și lista poate continua (eu iubesc iarna, iar acasă e iarnă ca în povești).

Sezonul acesta am descoperit o nouă pasiune: schiul de tură. Și uite așa mă trezesc că vreau să descopăr Maramureșul pe schiuri. Am zis să încep cu munții mici din zonă și să înaintez încet spre nord. Așadar după Munții Gutâi (Creasta Cocoșului), continuu cu Vârful Igniș, via Izvoare.

Deși părea o zi pierdută, după ce-l conving pe Andrei să mergem pe Igniș, când îmi pun schiurile în picioare totul capătă sens. Și ce de powder, și cât de mare este, mă minunez iar de zăpada infinită. Când ajungem în creastă, ce să vezi? O mare de zăpadă se întinde cât cuprind cu ochii, o vizibilitate extraordinară asupra lanțului Carpatic din nord, chiar și peste granița cu Ucraina și un apus cum rar ți-e dat să vezi.

A fost bucurie și extaz.

*Cele mai frumoase poze sunt făcute de Andrei.

Dacă ți-a plăcut articolul...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *