Schi sub luna plină albastră sângerie pe Pietrele Mărunte (Munții Apuseni)

Schi sub luna plină albastră sângerie pe Pietrele Mărunte (Munții Apuseni)


Când? 31 Ianuarie 2018.

De ce această dată? Pentru că pe 31 ianuarie 2018 s-a produs un fenomen astronomic rar.  În 31 ianuarie luna s-a aflat pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi a determinat apariţia unui fenomen denumit de astronomi “super lună albastră sângerie”, fenomen care a mai avut loc doar în urmă cu 152 de ani. Cât timp Luna se află în umbra Pământului, va căpăta o culoare roşiatică, aşa-numita lună sângerie. Este a treia dintr-o serie de super-luni, când astrul se află mai aproape de Pământ, poziţie numită perigeu, şi cu 14% mai luminoasă decât de obicei. Este a doua lună plină din ianuarie, ceea ce se numeşte Lună albastră. Super Luna albastră trece prin umbra Pământului şi oferă celor bine poziţionaţi o eclipsă totală. Ultima eclipsă totală de super-lună a fost vizibilă în septembrie 2015. Şi ultima eclipsă de super-Lună albastră a avut loc pe 30 decembrie 1982. (conform NASA)

Ei bine…ce am văzut eu? Să vă spun sincer, mi-a dat luna în ochi:)). Era imensă, era mai luminoasă ca niciodată și singurul lucru pe care știam să-l spun în noaptea aia era ”woooow! INCREDIBIL! Câtăăă lunăăă! Ai de capu` meu, cât de fain poate să fie!” și cam atât, luna asta m-a lăsat cu gura căscată și mi-am înghițit cuvintele.

Mulțumesc Andreei că m-a chemat în grupul de lunatici (Andreea, Marius, Alina, Dan și Marina), pentru că am avut parte de cea mai luminoasă noapte de până acum. Și nu am fost toți pe schiuri, ca niște lunatici adevărați ce suntem am promovat diversitate sub luna asta mega-wow, așa că și pe bocanc și cu parapanta s-a văzut la fel! Hehe!

Traseu: Muntele Băișorii (lăsat mașina în parcarea de lângă pârtia Buscat) – Pietrele Mărunte și retur cu puțină rătăcire, că ne-a furat zăpada faină pe coborâre.

Pozele astea șmechere sunt făcute de Andree Cîra și Dan Tăuțan.

Dacă ți-a plăcut articolul...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *