Traseul Csipkeș (5A/7+/5LC), Cheile Turzii

Traseul Csipkeș (5A/7+/5LC), Cheile Turzii


Durata de parcurgere: ~5 ore (+/-)
Cotație clasică: 5A
Grad impus: 6+
Grad la rotpunkt: 7+/8- (depinde cum pornești în pas)
Calitatea asigurărilor: bună (în mare parte)
Regrupările: super!

*E un traseu foarte bine asigurat, cu regrupări pe spituri, legate printr-o bucată de coardă roșie + carabiniere din oțel.

Localizare: peretele Colțului Crăpat.

Data parcurgerii: 9 Aprilie 2017

Echipa: eu și Laci

Echipament: 15 bucle (10 scurte de sport climbing, 5 mai lungi) , 3 anouri, 2 reversouri și 4-5 carabe, o coardă de 60 m. Nu am avut scăriță, chiar nu merită !

Topo: AICI


De mai puțin de 1 an am început să simt gustul alpinismului. Recunosc că mie-mi place la înălțime. E una dintre cele mai plăcute și frumoase senzații pe care le trăiesc. Iubesc de asemenea și escalada pentru mișcările tehnice și forța de care ai nevoie să o practici, însă consider că alpinismul necesită mult mai mult psihic decât escalada și asta îl face mult mai provocator. Aceeași mișcare pe care o faci la sala de cățărat sau la 10 metrii deasupra solului ia cu totul altă amploare atunci când ești nevoit să o faci la mai bine de 100 metrii înălțime.

Csipkeș sau traseul Dantelat este un traseu superb, în care vreau neapărat să revin. E pur și simplu escaladă la înălțime, tehnic, cu mișcări întinse, multă aderență, riglete și alveole. Mi-l doream încă de anul trecut, dar trebuie să recunosc retrospectiv, nu cred că eram chiar pregătită să fac asta acum 6 luni.

A fost foarte frig. Nu e chiar traseu de făcut în aprilie. Peretele e la umbră, bate vântul și efectiv am înghețat în regrupări. Cel mai ok cred că e atunci când e foarte cald afară și vrei să cațeri la umbră (mai, iunie, iulie, august?).

Acces: pe vâlcelul dinaintea izvorului din potecă, cel pe unde se urcă și spre peretele cu Sanșilul, doar că se ține drept în sus, pe o limbă abruptă de grohotiș, iar apoi se conturează o cărare spre stânga. O altă cale de acces este cea prin pădure, poteca ce duce deasupra crestei Sanșil, iar de acolo se contureaza cărarea pe grohotiș spre stânga. Sau cel mai bine se poate face traseul Suspendat sau turnul Sanșil.

Untitled

Sursa: facebook Peretele Cald

Prima lungime 7- (31 m): La început ușoară, puțin murdară și cu multă iarbă, merge foarte puțin drept, după care cotește spre stânga. Intru cap destul de hotărâtă în ea, nu-mi era frig, dar n-a trecut mult până am întâmpinat primul pas, spălat, fără prize la picioare. L-am depășit, mă angajez într-un traverseu cu o brână destul de tehnică, la aderență, iar la ieșirea din el, când traseul continuă drept în sus mă lovesc de al2lea pas, o burtă spălata, din nou fără picioare. Poate nu e chiar ăsta pasul oficial, dar eu cum sunt mică (1,63m) și n-am ajuns la prizele de mâini mi-a ridicat o oarecare dificultate. După acest pasaj, până în regrupare, cățărarea e ușoară.

A2a lungime 7+/8- (25 m): continuă drept pe fisuri, fără prea multe prize la picioare, multă aderență, rigletuțe și degețele multe, urmeză un traverseu frumos, iar la finalul lui este pasul cheie dificil și întins. După câțiva metrii este regruparea.

A3a lungime 7/7+ (23 m): o lungime susținută, tehnică, m-am trezit că trag în călcâi în același loc unde mi se afla mâna. Multă aderență. Ce păcat că era frig afară și genunchii mei sunt albaștri momentan. Riglete mici și alveole la mâini, la picioare mi s-a părut o infinită aderență. (A2a zi mă dureau picioarele, nu mâinile.)

A4a lungime 7- (25 m): pleacă spre dreapta pe un diedru, urmat de un obstacol surplombat puțin, apoi iar un diedru pe fisură și în final regrupare. A avut câteva mișcări intinse și această lungime, și câteva pasaje la aderență.

A5a lungime  6 (pentru oamenii mai înalți) 7- (pentru oamenii < 163 cm) (26 m): pleacă puțin mai în stânga de regrupare, drept, pe o fisură de câțiva metrii, după care urmează spre dreapta o față căzută,  spălată, tehnică, cu un pas foarte întins (mai ales pentru oamenii mici, ca mine), la aderență. După acest pasaj, până în regrupare nu se mai ivește nici un fel de dificultate, decât treptele de iarbă unde trebuie să te prinzi de firele de iarbă.

Retragerea: din ultima regrupare, se continuă pe treptele de iarbă puțin dreapta, apoi spre creastă, unde pe partea dreptă se vede un top cu 2 spituri unite prin lanț și cu inel pentru rapel. Cu coarda de 60-70m se fac 2 rapeluri, al 2lea făcându-se din umătorul top la fel echipat (sunt topurile unor trasee de escaladă din acel perete). Cu semicorzi se poate face un singur rapel până jos.

Dacă ți-a plăcut articolul...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *